Bina Yıkım İşleri
Yıkım; planlı ya da plansız zarar verme işlemi ile sonuçlanan yıkım işlemi felaket ve büyük zarar gibi çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir.
Binaların yıkımı, yapıların sökümü, parçalara ayrılması ve ortaya çıkan enkazın tahliyesi işlemlerinden meydana gelmektedir.
Bina yıkımı, ortadan kaldırılması ya da parçalara ayrılması işlemi yapıyı oluşturan malzemelerin ve yapı sisteminin özelliklerine göre belirlenmektedir. Kısmen daha hafif ve narin yapıların yıkımı kolayca yapılabilirken, betonarme ya da çelik gibi ağır yapıların yıkımı zorlaşmaktadır. Yığma yapılarda da kullanılan malzemeye bağlı olarak yıkım süreci farklı özelliklerde gerçekleşebilmektedir.
Bina yıkım süreci, ilgili yapının mevcut durumu, yıkım ve söküm işlemlerinin amacı ve boyutu gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak planlanmaktadır. Bu amaçla yapı ve yıkım işlemi ile ilgili çeşitli seçenekler değerlendirilmektedir. Bu seçenekler;
- Yapının tamamen ortadan kaldırılıp ilgili alanın temizlenmesi,
- Yeni inşa süreçleri için yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri,
- Yapının kısmen yıkımı ve onarımı,
- Yapı onarımı ve güçlendirilmesi,
şeklinde sıralanabilmektedir.
Bina yıkımı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı YIKIM İŞLEMLERİ İLE HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ’nde ilgili usul ve esaslara değinilmektedir.